Aniversarea zilei mondiale a standardelor

Ziua mondiala a standardelor se apropie cu repeziciune si marea comunitate a oamenilor implicati in standardizare sunt in cautare de idei pentru a sarbatori acest eveniment. In acest articol am reunit cele mai inspirate sugestii din partea membrilor marii comunitati ISO.

Ziua mondiala a standardelor din 2012 a avut ca tema “Diminuarea pierderilor, rezultate mai bune – Standardele cresc eficienta”. Cu ocazia acestui eveniment, aniversat anual pe 14 octombrie, se recunosc eforturile miilor de experti la nivel mondial care colaboreaza cu IEC, ISO si ITU pentru a dezvolta standarde intrernationale voluntare ce faciliteaza comertul, disemineaza cunostinte si progres tehnologic.

De asemenea, evenimentul aduce cu sine oportunitatea de a sensibliza o larga audienta cu privire la problematica standardelor, prin sublinierea rolului acestora in viata de zi cu zi.

Dineuri educationale langa Paris

AFNOR, membru national ISO din partea Frantei, a inceput o campanie de familiarizare a angajatilor companiilor din imprejurimea organizatiei, din partea de nord a Parisului.

In ziua de vineri, 12 octombrie 2012, 6000 de angajati provenind din 12 companii locale (inclusiv grupul AFNOR) au primit un pliant informativ care prezenta cele mai importante standarde din cadrul industriei de divertisment. Un alt document atasat permitea testarea cunostintelor cititorilo prin intermediul a trei intrebari: Cum ar putea arata o lume fara standarde? Ce reprezinta un standard ? Cu este elaborat un standard ?

Lingouri de cupru in Cipru

Pe data de 1 noiembrie 2012, Organizatia cipriota pentru standardizare (CYS), a sarbatorit Ziua mondiala a standardelor, recunoscand meritele Organizatiei internationale pentru standardizare (ISO), Comisiei internationale electrotehnice (IEC), Comitetului european pentru standardizare (CEN), Comitetului european pentru standardizare electrotehnica (CENELEC) si Institutului european pentru standarde in telecomunicatii (ETSI), prin realizarea unor lingouri comemorative de cupru.

Lingourile de cupru, stilizate in forma de piele de bovine, au fost utilizate in Cipriu intre secolele 16-12 inaintea erei noatre. In acesta perioada manufacturile cipriote de cupru au proiectat o forma standard pentru lingourile de cupru pentru a usura manipularea, transbordarea si depozitarea in cala navelor de transport precum si in depozite. In plus, majoritatea lingourilor au o greutate standard de 25 de kilograme. Mai mult, producatorii ciprioti au introdus un sistem de marcaj utilizand alfabetul minoic pentru a indica faptul ca respectivele lingouri a fost extras din minele din Cipru, urmand procedurile standardizate de productie si de control al calitatii.

In acesta privinta lingourile de cupru cipriote pot fi privite drept unul din cel mai vechi model de asigurare a calitatii care a permis si facilitat comertul intre Cipru si tarile din est.

Media sociala in Italia

Organizatia italiana pentru standardizare (UNI), membru national ISO pentru Italia, a ales data de 14 octombrie 2012 pentru a lansa propiul mesaj pe media sociala. Sarbatorirea Zilei mondiale a standardelor a reprezentat oportunitatea perfecta pentru a-si manifesta prezenta si a a creste vizibiliatea organizatiei prin intermediul unor actuni promotionale si facilitarea accesului la informatie pentru noii membri.

UNI a decis sa se concentreze pe Twitter si YouTube.

Pe Twitter @normeUNI a fost ales pentru a sensibiliza publicul, pentru a disemina informatii despre noi subiecte si pentru a interactiona cu privire la cererile de informatii din partea partilor interesate legate de tematica specifica a standardizarii.

Pe YouTube @normeUNI actioneaza ca o adevarata sala de sedinta virtuala, unde oamenii pot viziona seminarii si conferinte UNI alaturi de urmarirea unor interviuri cu contributori proeminenti din complexa comunitate a standardelor.

Ziua mondiala a standardelor 2012 a marcat un punct de cotitura important pentru UNI, sintetizat clar prin mesajul “Sa socializam!”.

Banere stradale si dramatizari radio in Malawi

Biroul de standarde din Malawi (MBS) a decis sa sarbatoreasca Ziua mondiala a standardelor prin prezentarea unui mesaj specific unor categorii cat mai largi de populatie.

Banerele stradale promovand tema zilei mondiale a standardelor “Diminuarea pierderilor, rezultate mai bune – Standardele cresc eficienta” au fost amplasate pe strazile principale ale marilor orase. Un post de radio cu acoperire nationale a produs si difuzat o dramatizare radio care a subliniat modalitatea in care standardele reduc pierderile, asigura realizarea de rezultate mai bune si cresc eficienta. In plus, ziarele nationale cu tiraj important au publicat o declaratie de presa cu rol de sensibilizare a publicului asupra problematicii standardelor.

In plus, MBS a redus la jumatate preturile standardelor din Malawi de-a lungul lunii octombrie, pentru a sprijini un acces mai mare la standardele nationale.

De asemenea, MBS a organizat un seminar, care a alaturat reprezentanti din cadrul companiilor industriale din Malawi, oficiali guvernamentali, organizatii non-guvernamentale si o multitudine de alte parti interesate. Evenimentul a fost prezidat de presedintele MBS, Mussa Chiwaula.
O zi din viata, in Marea Britanie

Institutul britanic de standarde (BSI), membru national ISO pentru Marea Britanie, a realizat un pliant destinat consumatorilor, cu ocazia Zilei mondiale a standardelor, intitulat “O zi din viata”. Pliantul contine o prezentare care a subliniaza importanta standardelor in fiecare aspect al vietii cotidiene a unei persoane.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.