ISO 22000 / HACCP – Cerintele confirmarii sigurantei alimentare

Standardul pentru siguranta alimentara ISO 22000 / HACCP pe intelesul tuturor

Materialul de mai jos va prezinta in limbaj informal cerintele cap. 8 ale standardului ISO 22000 / HACCP pentru siguranta alimentara referitoare la “Cerintele confirmarii sigurantei alimentare”

8. Cerintele confirmarii sigurantei alimentare

8.1 Confirmati-va si imbunatatiti-va metodele de siguranta alimentara HACCP

• Planuiti modul in care puteti confirma ca metodele de siguranta alimentara functioneaza.

• Implementati planuri care sa confirme ca metodele de siguranta alimentara functioneaza.

8.2 Validati-va masurile de control a sigurantei alimentare conf. ISO 22000

• Validati-va masurile de control inainte de a le implementa.

  • Asigurati-va ca validarile facute de dvs. confirma ca masurile de control ale sigurantei alimentare sunt eficace.
  • Revalidati-va masurile de control de fiecare data cand le schimbati.

8.3 Controlati-va metodele de monitorizare si masurare HACCP / ISO 22000

• Dovediti ca metodele de monitorizare si masurare sunt corespunzatoare.

• Verificati metodele si echipamentul de masurare ale organizatiei dvs.

• Validati-va software-ul de monitorizare si masurare.

8.4 Verificati-va sistemul de management al sigurantei alimentare (SMSA)

8.4.1 Efectuati audituri interne regulate.

    • Stabiliti un program de audit intern.
    • Planificati-va proiectele de audit intern.
    • Efectuati audituri interne regulate ale SMSA.
    • Asigurati-va ca managerii de varf rezolva problemele descoperite in zonele lor de auditorii interni.
    • Continuati masurile luate de manageri pentru a rezolva problemele descoperite in timpul auditurilor interne.
    • 8.4.2 Evaluati rezultatele verificarii intreprinse.
      • Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentelor evalueaza rezultatele specifice ale activitatilor anterioare de verificare.
      • Luati masuri in cazul in care evaluarea dvs. arata ca SMSA nu este conform cu aranjamentele planificate de dvs.
    • 8.4.3 Analizati rezultatele acestei verificari.
      • Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentelor analizeaza rezultatele specifice ale activitatilor anterioare de verificare.
      • Confirmati ca SMSA indeplineste cerintele.
      • Dati-va seama daca nevoile SMSA s-au schimbat.
      • Identificati tendintele din sfera produselor potential nesigure.
      • Strangeti informatii pentru care sa va ajute la planificarea auditurilor interne.
      • Strangeti probe care sa dovedeasca ca masurile luate pentru a rezolva neconformitatile sunt eficace.
      • Inregistrati rezultatele analizei verificarii si activitatile rezultate din analiza.
      • Raportati rezultatele analizei verificarii si activitatile rezultate din analiza.
      • Folositi rezultatele analitice si activitatile ca pe date de intrare care sa va ajute sa va actualizati SMSA.

8.5 Imbunatatiti-va sistemul de management al sigurantei alimentare (SMSA)

  • 8.5.1 Imbunatatiti continuu sistemul de management al sigurantei alimentare al organizatiei dvs.
    • Folositi mijloacele de comunicare pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
    • Folositi analizele manageriale pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
    • Folositi auditurile interne pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
    • Folositi masurile corective pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
    • Folositi studiile de verificare si cercetarea pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
    • Folositi rezultatele validarii masurilor de control pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
    • 8.5.2 Actualizati continuu sistemul de management al sigurantei alimentare al organizatiei dvs.
      • Asigurati-va ca managerii de varf garanteaza activ faptul ca organizatia dvs. isi actualizeaza continuu SMSA.
      • Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentara evalueaza SMSA la intervalele planificate.
      • Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentara studiaza rapoartele de evaluare si ca hotaraste ulterior daca planurile si programele de siguranta trebuie revizuite.
      • Actualizati sistemul de management al sigurantei alimentare al organizatiei dvs.
      • Tineti evidenta activitatilor de actualizare a SMSA.
      • Raportati activitatile de actualizare a SMSA.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
This entry was posted in Standarde. Bookmark the permalink.