Standardul pentru siguranta alimentara ISO 22000 / HACCP pe intelesul tuturor
Materialul de mai jos va prezinta in limbaj informal cerintele cap. 8 ale standardului ISO 22000 / HACCP pentru siguranta alimentara referitoare la “Cerintele confirmarii sigurantei alimentare”
8. Cerintele confirmarii sigurantei alimentare
8.1 Confirmati-va si imbunatatiti-va metodele de siguranta alimentara HACCP
• Planuiti modul in care puteti confirma ca metodele de siguranta alimentara functioneaza.
• Implementati planuri care sa confirme ca metodele de siguranta alimentara functioneaza.
8.2 Validati-va masurile de control a sigurantei alimentare conf. ISO 22000
• Validati-va masurile de control inainte de a le implementa.
- Asigurati-va ca validarile facute de dvs. confirma ca masurile de control ale sigurantei alimentare sunt eficace.
- Revalidati-va masurile de control de fiecare data cand le schimbati.
8.3 Controlati-va metodele de monitorizare si masurare HACCP / ISO 22000
• Dovediti ca metodele de monitorizare si masurare sunt corespunzatoare.
• Verificati metodele si echipamentul de masurare ale organizatiei dvs.
• Validati-va software-ul de monitorizare si masurare.
8.4 Verificati-va sistemul de management al sigurantei alimentare (SMSA)
8.4.1 Efectuati audituri interne regulate.
-
- Stabiliti un program de audit intern.
- Planificati-va proiectele de audit intern.
- Efectuati audituri interne regulate ale SMSA.
- Asigurati-va ca managerii de varf rezolva problemele descoperite in zonele lor de auditorii interni.
- Continuati masurile luate de manageri pentru a rezolva problemele descoperite in timpul auditurilor interne.
- 8.4.2 Evaluati rezultatele verificarii intreprinse.
- Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentelor evalueaza rezultatele specifice ale activitatilor anterioare de verificare.
- Luati masuri in cazul in care evaluarea dvs. arata ca SMSA nu este conform cu aranjamentele planificate de dvs.
- 8.4.3 Analizati rezultatele acestei verificari.
- Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentelor analizeaza rezultatele specifice ale activitatilor anterioare de verificare.
- Confirmati ca SMSA indeplineste cerintele.
- Dati-va seama daca nevoile SMSA s-au schimbat.
- Identificati tendintele din sfera produselor potential nesigure.
- Strangeti informatii pentru care sa va ajute la planificarea auditurilor interne.
- Strangeti probe care sa dovedeasca ca masurile luate pentru a rezolva neconformitatile sunt eficace.
- Inregistrati rezultatele analizei verificarii si activitatile rezultate din analiza.
- Raportati rezultatele analizei verificarii si activitatile rezultate din analiza.
- Folositi rezultatele analitice si activitatile ca pe date de intrare care sa va ajute sa va actualizati SMSA.
8.5 Imbunatatiti-va sistemul de management al sigurantei alimentare (SMSA)
- 8.5.1 Imbunatatiti continuu sistemul de management al sigurantei alimentare al organizatiei dvs.
- Folositi mijloacele de comunicare pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
- Folositi analizele manageriale pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
- Folositi auditurile interne pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
- Folositi masurile corective pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
- Folositi studiile de verificare si cercetarea pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
- Folositi rezultatele validarii masurilor de control pentru a imbunatati continuu eficacitatea SMSA.
- 8.5.2 Actualizati continuu sistemul de management al sigurantei alimentare al organizatiei dvs.
- Asigurati-va ca managerii de varf garanteaza activ faptul ca organizatia dvs. isi actualizeaza continuu SMSA.
- Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentara evalueaza SMSA la intervalele planificate.
- Asigurati-va ca echipa care se ocupa cu siguranta alimentara studiaza rapoartele de evaluare si ca hotaraste ulterior daca planurile si programele de siguranta trebuie revizuite.
- Actualizati sistemul de management al sigurantei alimentare al organizatiei dvs.
- Tineti evidenta activitatilor de actualizare a SMSA.
- Raportati activitatile de actualizare a SMSA.