ISO 22000 – Cerintele realizarii de produse alimentare sigure

ISO 22000 sectiunea 7 – Cerintele realizarii de produse alimentare sigure

ISO 22000 – Ce trebuie sa faceti – Implementare ISO 22000

7.1 Dirijati realizarea de produse sigure

• Planificati procesele necesare realizarii de produse sigure.
• Dezvoltati procesele necesare realizarii de produse sigure.
• Implementati procesele necesare realizarii de produse sigure.
• Lucrati cu procesele necesare realizarii de produse sigure.

7.2 Puneti la punct programe preliminare

7.2.1 Implementati programe preliminare conform ISO 22000.
7.2.2 Asigurati-va ca programele preliminare sunt cele potrivite.
7.2.3 Asigurati-va ca programele preliminare sunt eficace.

7.3 Pregatiti-va sa faceti o analiza a pericolelor

7.3.1 Strangeti informatii preliminare.
7.3.2 Numiti in functie o echipa care sa se ocupe de siguranta alimentara.
7.3.3 Descrieti caracteristicile produselor.
7.3.4 Documentati modul in care planuiti sa fie folosite produsele finite.
7.3.5 Pregatiti organigrame si descrieti masurile de control.

7.4 Faceti o analiza a pericolelor in organizatia dvs

7.4.1 Evaluati-va pericolele legate de siguranta alimentelor, ca si masurile de control.
7.4.2 Identificati pericolele si definiti care sunt nivelele acceptabile.
7.4.3 Evaluati pericolele legate de siguranta alimentelor din organizatia dvs.
7.4.4 Alegeti masuri pentru a va controla pericolele.

7.5 Puneti la punct programe preliminare operationale

• Indicati care pericole vor fi controlate de fiecare program preliminar operational.
• Identificati masurile de control care vor fi folosite de fiecare program preliminar operational.
• Definiti procedurile care vor fi folosite pentru a va monitoriza programele preliminare operationale.
• Clarificati-va corectiile si actiunile corective indicate programelor preliminare operationale.

7.6 Puneti-va la punct planul HACCP

7.6.1 Documentati-va planul HACCP pe care doriti sa-l implementati in organizatia dvs.
7.6.2 Identificati-va punctele critice de control (PCC).
7.6.3 Specificati limitele critice pentru fiecare PCC.
7.6.4 Monitorizati punctele critice de control din organizatia dvs.
7.6.5 Raspundeti la incalcarile limitelor critice.

7.7 Aduceti-va la zi documentele si programele

• Aduceti-va la zi documentele folosite anterior pentru analiza pericolelor.
• Aduceti la zi programele preliminare ale organizatiei dvs.
• Aduceti la zi planul HACCP al organizatiei dvs. (daca este necesar).

7.8 Planificati si efectuati activitati de verificare

• Planificati activitati de verificare a SMSA in organizatia dvs.
• Verificati daca SMSA a fost implementat.
• Tineti o evidenta a activitatilor dvs. de verificare.
• Raportati rezultatele verificarii echipei care se ocupa de siguranta alimentara.

7.9 Stabiliti un sistem prin care sa puteti urmari produsele

• Asigurati-va ca sistemul dvs. poate urmari loturile de produse.
• Asigurati-va ca sistemul dvs. poate urmari materialele furnizate.
• Asigurati-va ca sistemul dvs. poate urmari distributia produselor.

7.10 Controlati-va produsele neconforme

7.10.1 Identificati si corectati produsele neconforme.
7.10.2 Evaluati datele si luati masuri corective.
7.10.3 Gestionati produsele potential nesigure.
7.10.4 Retrageti si asigurati produsele nesigure.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
ISO 22000 - Cerintele realizarii de produse alimentare sigure, 10.0 out of 10 based on 1 rating
This entry was posted in Standarde. Bookmark the permalink.