SA 8000 urmeaza structurile de baza atat ale seriei de standarde ISO 9000, cu privire la managementul calitatii (ISO 9001, in speta), cat si a a standardului ISO 14000, dedicat managementului mediului.
Standardul SA 8000 pune accent pe importanta proceselor de imbunatatire continua.
Dezvoltarea si supravegheerea continua a standardului SA 8000 este realizata de catre un consiliu consultativ multisectorial, avand in componenta sa experti din mediul de afaceri, uniuni de comert, guverne si organizatii guvernamemtale din toate zonele globului.
Organizatiile care cauta certificarea SA 8000 trebuie sa folosesca deja sisteme de management riguroase si sa fie supuse unui audit de catre un organism certificator ISO independent, acreditat.
SAI si consiliul consultativ supravegeaza acreditarea organismelor de certificare ISO, entitati care trebuie sa demonstreze o experienta solida in auditarea diverselor sisteme, o cunoastere aprofundata a SA 8000 cat si o capacitate institutionala de a asigura cailtatea si responsabilitatea.
Actualmente sunt active noua organisme de certificare acreditate, care au facilitati de certificare in cadrul a 30 de tari.
SAI se consulta in mod regulat cu experti internationali cu privire la imbunatatirea auditurilor de certificare SA 8000 si a documentelor orientative SA8000.
Cine poate beneficia de o certificare SA 8000 ?,