Elementele de intrare ale proiectarii si dezvoltarii, conf. ISO 9001

Ghid de implementare ISO 9001: Realizarea produsului (7.0) – Proiectarea si dezvoltarea (7.3) – Elementele de intrare ale proiectarii si dezvoltarii (7.3.2)

Elementele de intrare ale proiectarii si dezvoltarii – Sinteza ideilor principale

ISO 9001

Organizatia urmeaza sa identifice toate elementele de intrare necesare pentru procesul de proiectare si dezvoltare, sa evalueze gradul lor de adecvare pentru realizarea proiectarii si dezvoltarii si sa catalogheze elementele identificate de intrare pentru un produs drept inregistrare de calitate. Este necesar sa se includa patru tipuri specifice de elemente de intrare; elementele de intrare identificate trebuie sa acopere toate cerintele, sa fie identificate in mod clar si sa nu creeze situatii de conflict.

ISO 9004

Se recomanda identificarea procesului si a elementelor de intrare ale produsului si alaturarea nevoilor interne si asteptarilor cu cele externe. Sunt prezentate exemple cu privire la elementele de intrare externe, interne, elementele de intrare care identifica procesele critice si caracteristicile produsului.

Cerinte de documentare

• Sunt necesare inregistrari specifice ale elementelor de intrare.

Intrebari utile pentru auditul intern

• Cerintele referitoare la noile produse sunt definite si documentate ?
• Cerintele sunt complete, lipsite de ambiguitate si nu sunt conflictuale ?

Sinteza activitatilor de management

Nevoile si asteptarile interne si externe trebuie sa fie potrivite pentru a fi transformate in cerinte referitoare la elementele de intrare pentru procesele de proiectare si dezvoltare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.