SA 8000

Certificare SA 8000

SA 8000 este un Standard pentru responsabilitate sociala; mai jos va prezentam cateva dintre notiunile introductive ale SA 8000.

Obiectivul major al standardului SA 8000 este acela de a garanta drepturile muncitorilor intr-o asemenea modalitate astfel incat toate partile interesate sa aiba de castigat: companiile, muncitorii, asociatiile comerciale, guvernele.

Cerintele standardului SA 8000 au fost formulate in anul 1997 de catre CEPAA – Council on Economics Priorities Accreditation Agency, o organizatie nonguvernamentala, ulterior fiind cunoscuta cu numele SAI – Social Accountability International .

SA 8000 este primul standard global pentru responsabilitatea sociala corporativa, standard ISO care suporta certificarea, ca urmare a unor servicii de consultanta SA 8000.

Certificarea SA 8000 se bazeaza atat pe conventiile internationale cu privire la drepturile omului, formulate de organzatii precum Organizatia Internationala a Muncii – International Labour Organization, Declaratia internationala a Drepturilor Omului – International Declaration of Human Rights, Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului – UN Convention on the Rights of the Child, dar si pe legislatia locala, nationala, specifica.

Implementarea SA 8000 are ca obiectiv garantarea drepturilor fundamentale ale lucratorilor implicati in procese de productie.

Consultanta SA 8000 – cerinte

Standardul SA 8000 este definit de noua cerinte principale:
• Munca efectuata de copii nu este permisa
• Munca fortata nu este permisa
• Trebuie sa fie asigurata sanatatea si siguranta la locul de munca
• Libertatea de organizare si de asociere trebuie sa fie garantata
• Nu este permisa discriminarea
• Metodele disciplinare nu sunt permise
• Orele de munca nu trebuie sa depaseasca 48 ore/saptamana, maximum de ore suplimentare fiind 12
• Remunerarea trebuie sa fie suficienta

Continuare -> Cine poate beneficia de o certificare SA 8000 ?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.1/10 (7 votes cast)
SA 8000, 9.1 out of 10 based on 7 ratings