Procesul de Implementare ISO 14001

Daca nu aveti deja un SMM,  ISO 14001 sugereaza sa incepeti prin a trece in revista pozitia fata de mediu a organizatiei dvs. Acest studiul de mediu ar trebui:

  • Sa identifice aspectele legate de mediu din organizatia dvs. Sa studieze conditiile de functionare normale si anormale, ca si accidentele, dezastrele si situatiile de urgenta. Sa identifice aspectele de mediu asociate cu toate situatiile si conditiile de functionare.
  • Sa clarifice cerintele legale si celelalte cerinte care se aplica aspectelor legate de mediu din organizatia dvs. Cerintele legale includ legile si reglementarile nationale si internationale, ca si pe cele locale si regionale.
    Alte cerinte includ acordurile care au fost stabilite intre guverne, clienti, grupuri comunitare si alte grupuri, ca si angajamentele, liniile directoare, principiile sau codurile de practica care influenteaza modul in care ar trebui manipulate aspectele legate de mediu.
  • Sa examineze politicile, procedurile si practicile actuale de management al mediului din organizatia dvs. Sa acorde o atentie speciala politicilor, procedurilor si practicilor de achizitie si contractare ale organizatiei dvs.
  • Sa defineasca domeniul sistemului dvs. de management al mediului. Atunci cand ISO 14001 va cere sa va definiti domeniul SMM, el va cere sa ii definiti granitele. Puteti alege sa aplicati ISO 14001 intregii dvs. organizatii sau numai unei anumite unitati de operare. Odata ce ati luat aceasta decizie, v-ati definit domeniul sau granitele SMM. De acum inainte, toate activitatile, produsele si serviciile care se incadreaza intre aceste granite trebuie sa fie conforme cu standardul ISO 14001.

Odata ce ati luat in considerare toti factorii de mai sus, puteti incepe dezvoltarea sistemului de management al mediului propriu organizatiei dvs.

Insa, in cazul in care dvs. ati implementat deja un sistem de management al mediului si pur si simplu aveti nevoie sa il aduceti la zi pentru a indeplini cerintele noului standard, trebuie sa efectuati o analiza a lipsurilor. O analiza a lipsurilor va compara sistemul dvs. actual de management al mediului cu noul standard ISO 14001 2004.

Aceasta comparatie va scoate in evidenta zonele care nu corespund standardului (lipsurile). Atunci cand stiti cu siguranta unde sa va concentrati atentia, puteti incepe sa faceti schimbarile necesare pentru a va conforma noului standard ISO 14001 pentru managementul mediului inconjurator.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.